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Siger Seinen en Rob Stravers

Op www.bridgevraagbaak.nl, staan alle reeds verschenen nummers, onder BridgeService.
De Bridge Training is gratis! Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: 

rekeningnummer 54.94.44.440, t.n.v. R.A.M. Stravers. 

Voorwaarde is wel dat je dat uitsluitend doet over het werk dat reeds is verschenen. Dat voorkomt voor mij elke vorm van verplichting.

Van dat geld ga ik aan het eind van het jaar heerlijk uit eten en bridgen met mijn vaste steunen en toeverlaten, aangevuld met enkele lezers. 
Tegen het eind van het jaar verloot ik namelijk de extra plaatsen onder degenen die een bijdrage hebben geleverd. Winst wil ik namelijk niet maken omdat ik het schrijfwerk veel te leuk vind!


	


Voor de minder ervarenen

Spel 1


( B 10 4



( 7



( 8 7 6 5 4



( 7 6 5 4


( A H V 3 2

( A 8 6 4


( 3 2


( A H

Je bent leider in een 4(-contract. West start met (H. Hoe probeer je dat te maken?

Ik geef géén overpeinzing. Die heb je immers niet nodig om te weten dat je eerst op zoek gaat naar mogelijke verliezers, en listen om die te voorkomen…

Spel 1  Aanpak


( B 10 4



( 7



( 8 7 6 5 4



( 7 6 5 4


( A H V 3 2


( A 8 6 4


( 3 2


( A H

Je bent leider in een 4(-contract. West start met (H. Hoe probeer je dat te maken?

Je telt, vanuit de zuidhand, liefst vijf mogelijke verliezers: drie in harten en twee in ruiten.

Aan die twee ruitenverliezers zul je niet gemakkelijk ontkomen. Maar aan de drie hartenverliezers waarschijnlijk wél. Onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat je niet begint met drie keer troefspelen! 

Meteen na (A troef je een lage harten; 

met klaveren naar (A en weer een hartenaftroever;

en naar (H voor de laatste hartenaftroever. Je hoeft niet bang te zijn dat OW meetroeven, want hoger dan (B 10 hebben ze niet.

Wet
Begin niet automatisch troef te trekken; je wilt niet weten hoeveel contracten daardoor geheel onnodig het schip in gaan.

Spel 2


( H 3 2


( A


( A H V B 10 9


( 4 3 2


( A 7 6 5 4


( 5 4 3


( -


( A V 7 6 5

Een grillig spel, meestal extra lastig voor onervaren spelers.

Je speelt 6(; west start met (H.

Hoe probeer je dit contract op de oever te trekken?

Ik geef nu wél een overpeinzing.

Spel 2  Overpeinzing


( H 3 2


( A


( A H V B 10 9


( 4 3 2


( A 7 6 5 4


( 5 4 3


( -

( A V 7 6 5

Je speelt 6(.

West start met (H.

Hoe probeer je dit contract op de oever te trekken?

Wat meteen opvalt is dat we in ieder geval één schoppenslag zullen verliezen. OW hebben vijf schoppenkaarten, en dan ook nog de ‘subtop’. 

Dat betekent dat als we twee keer schoppen spelen, de derde schoppenkaart van oost of west beslist hoger zal zijn dan de schoppens die wij nog hebben. 
En als de schoppens 4-1 zitten, of 5-0. Dan kunnen wij dit contract niet maken, dus… gaan we daar ook niet van uit!

Naast die vaste schoppenverliezer hebben we - vanuit de zuidhand gezien - ook nog een stelletje mogelijke verliezers: twee in harten en zelfs vier in klaveren.

Maar… er zijn grote kansen om die verliezers te voorkomen. Dan denken we niet in de eerste plaats aan het aftroeven in noord. 

We hebben trouwens in noord te weinig troeven voor die zes verliezers. Daar komt bij dat noord pas na de derde klaverenslag kan troeven.
Nee, we richten ons op de exploitatie van noords ruitens. Daar kan heel veel vuilnis op weg! Hoe wassen we dit varkentje.  
 Spel 2  Speelplan

( H 3 2


( A


( A H V B 10 9


( 4 3 2


( A 7 6 5 4


( 5 4 3


( -


( A V 7 6 5

Je speelt 6(.

West start met (H.

Hoe probeer je dit contract op de oever te trekken?

Speel na (A (2 naar zuids (A en (4 naar noords (H.

Na deze slag hebben OW nog één troefkaart die ze beslist zullen maken.

Laat die troef van OW zitten! Doe je dat niet, dan krijg je meteen een stel hartenverliezers om je oren!

Na (H begin je met het afdraaien van de ruitens. Net zolang tot die troefkaart van OW verschijnt.

De volgende slag is beslist voor jou. Ook als oost troeft en klaveren naspeelt. Je legt dan immers (A, en troeft harten in noord met diens zuinig bewaarde laatste troefkaart. Op de resterende ruitens verdwijnen al jouw mogelijke verlieskaarten, ook (V (.

Voor de meer gevorderden

Spel 1

( A H 9 8

( H 3 2

( 6 4

( V B 10 2

( V 7 6 5 4

( 6 5

( A 3

( A H 9 8



Zuid speelt 4(. West start met (H. 

De leider neemt de uitkomst met (A en begint de troefkleur met het slaan van (V. West bekent echter niet; oost blijkt alle resterende schoppens te hebben. Het 4(-contract gaat daardoor -1. 
Jij bent noord, dummy dus. Op welke reactie kan je partner rekenen na afloop van dit spel?



a. Perfect gespeeld, partner!



b. Jammer, partner, dat je niet begon met (A of (H.



c. Jammer, gigant, gewoon domme pech.


Alleen voor de minder gevorderden geef ik een overpeinzing...

Spel 1  Overpeinzing, uitsluitend voor de minder gevorderden!
( A H 9 8

( H 3 2

( 6 4

( V B 10 2

( V 7 6 5 4

( 6 5

( A 3

( A H 9 8



Zuid speelt 4(. West start met (H. 

De leider neemt de uitkomst met (A en begint de troefkleur met het slaan van (V. West bekent echter niet; oost blijkt alle resterende schoppens te hebben. Het 4(-contract gaat daardoor -1. 

Jij bent noord, dummy dus. Op welke reactie kan je partner rekenen na afloop van dit spel?



a. Perfect gespeeld, partner!



b. Jammer, partner, dat je niet begon met (A of (H.



c. Jammer, gigant, gewoon domme pech.

Veel ervaren spelers gaan met dit elementaire speelfiguur in de schoppenkleur onderuit. En dat komt door een speelfiguur die er sterk op lijkt:

( A H 9 8

( V 10 7 6 5

Met deze schoppenkaarten moet je beginnen met (A of (H. Dat noemen we de dubbele honneur. Als dan één tegenspeler niet bekent, kun je nog over beide zijden snijden op (B.

Door te beginnen met de dubbele honneur maak je dus altijd vijf schoppenslagen.

Het probleem van het spel dat we nu bespreken is echter dat je niet alleen (B mist, maar ook (10... Om die twee plaatjes te kunnen vangen, moet je ook twee keer over dat koppel kunnen snijden.

Tot zover deze overpeinzing.

Spel 1  De juiste reactie
( A H 9 8

( H 3 2

( 6 4

( V B 10 2

( B 10 3 2



( B 10 3 2

( V 7 6 5 4

( 6 5

( A 3

( A H 9 8



Zuid speelt 4(. West start met (H. 

De leider neemt de uitkomst met (A en begint de troefkleur met het slaan van (V. West bekent echter niet; oost blijkt alle resterende schoppens te hebben. Het 4(-contract gaat daardoor -1. 

Jij bent noord, dummy dus. Op welke reactie kan je partner rekenen na afloop van dit spel?



a. Perfect gespeeld, partner!



b. Jammer, partner, dat je niet begon met (A of (H.



c. Jammer, gigant, gewoon domme pech.

Reactie a is de juiste reactie. Met (B én (10 bij OW kun je alleen maar vijf schoppenslagen maken als de schoppens 2-2 of 3-1 zitten, of de 4-kaart bij west!
Om die reden moet je inderdaad beginnen met (V. Zodat je - na het renonceren van oost - tweemaal over west kan snijden. Als oost die 4-kaart heeft ben je zelfs met open kaarten kansloos. (V kan maar één van die twee schoppenhonneurs opvangen.

De dummy’s die dus denken dat partner het verkeerd deed, zouden onnodig zijn downgegaan als ze zelf de leider waren met alle schoppens bij west. Want als je dan ook begint met (A of (H kun je ook wests schoppenplaatjes niet meer oppakken. Mijn advies: wees extra voorzichtig met het geven van kritiek... (.

In dit spel zoomen we vooral in op de behandeling van de troefkleur. 

Het spreekt vanzelf dat ook de hartenkleur een specifieke aanpak vereist: namelijk harten vanuit zuid naar dummy’s (H. Dan geef je maar één hartenslag af als west (A heeft. In dit spel zat (A uiteraard bij oost (.

Spel 2
( V B 5

( 7 3 2

( V 10 9 2

( 7 5 3

( A 4 3

( A H 6 5

( H B

( A H 4 2

Je speelt 3SA (na 2SA - 3SA)

West start met een kleine schoppen. Volgens de systeemkaart vraagt dat aan partner om schoppen terug te spelen.
Hoe probeer je je contract te maken?




Alleen voor de minder ervarenen geef ik een overpeinzing.

Spel 2  Overpeinzing (voor de minder ervarenen)

( V B 5

( 7 3 2

( V 10 9 2

( 7 5 3

( A 4 3

( A H 6 5

( H B

( A H 4 2

Je speelt 3SA (na 2SA - 3SA)

West start met een kleine schoppen. Volgens de systeemkaart vraagt dat aan partner om schoppen terug te spelen.
Hoe probeer je je contract te maken?

Ook dit is een spel waarin veel meer-ervarenen zullen struikelen… 

Van belang is noords 4-kaart ruiten. Die kan goed zijn voor drie ruitenslagen. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. De tegenstanders moeten allereerst meewerken. En veel tegenspelers tonen die bereidheid niet. Zo kun je er donder opzeggen dat (A NIET zal vallen in de eerste ruitenslag. Dat is heel vervelend, want je kunt dan niet in de ruitenkleur naar noord oversteken voor de laatste twee ruitens. 

Tegenspelers moeten tegenwerken. Het is aan ons om daarop te anticiperen. We zoeken daarom - al vóórdat we dummy een kaart laten leggen - naar een entree in een andere kleur… Er zijn spellen waarin dat de uitkomstkleur is (.

Spel 2  Speelplan

( V B 5

( 7 3 2

( V 10 9 2

( 7 5 3

( H 10 9 8 2
( A 4 3

( A H 6 5

( H B

( A H 4 2

Je speelt 3SA (na 2SA - 3SA)

West start met een kleine schoppen. Volgens de systeemkaart vraagt dat aan partner om schoppen terug te spelen.
Hoe probeer je je contract te maken?

Al meteen met het spelen van de allereerste kaart kun je dit contract onmaakbaar maken…

Laat dummy (5 leggen en neem de eerste slag met (A! Zelfs als je er vergif op durft in te nemen dat west (H heeft. 
Dan (H, en - als OW duiken - (B overgenomen door noords (V.

Ook als OW deze slag nemen, kun je altijd nog naar noord voor de twee laatste ruitens. Het koppel (VB staan daar garant voor!
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Lezers Mailen
Wel of niet Ongeoorloofde Informatie?

	Aan onze tafel gebeurde het volgende en de arbiter wist er eigenlijk ook niet goed raad mee.

 

De volgende bieding deden NZ

 

1(
2(
2(
3( gealerteerd

3SA

West moest uitkomen en vroeg om herhaling van de bieding

Dezelfde bieding werd herhaald, maar zonder het alert te noemen. 

 

Daarop zei oost: ‘Drie ruiten is wel gealerteerd.’

 

Prompt kwam WEST uit met ruiten. 

De uitkomst was misschien wel verklaarbaar.

 

Mag oost deze aanvulling geven, ongeacht zijn ruitenbezit? 


Antwoord

Dit is een vraag voor een arbiter, ik zou het daar navragen.

Ik wil wel als speler een voorschot nemen. Oost moet zijn mond houden, hij mag pas wat vragen na de start. Maar NZ gaven een herhaling zonder het alert te melden, dat was ook niet correct. Als de toevoeging ‘Drie ruiten is wel gealerteerd’, op een normale toon is gedaan, zou ik er zelf aan tafel geen punt van maken.

Anton Maas
Ik sta volledig achter het antwoord van Anton. Vooral dat het meestal de toon is die de muziek maakt. Meestal is het aanvullen niets anders dan een soort reflex, omdat je toch actief meeluistert naar de herhaling.

En ik voeg daar graag aan toe dat kwesties als deze het beste kunnen worden beantwoord aan de betreffende tafel. Dus luidt mijn pleidooi: vraag arbitrage als een bepaalde handeling of opmerking een gevoel oproept dat je liever niet voelt. Niet omdat je een aanwijzing zou vermoeden, maar juist om alle onterechte negatieve gedachten uit te sluiten.

De arbiter kan na afloop van het spel nagaan of de ruitenuitkomst voor de hand ligt.  
Rob
Biedvraag

	Het volgende probleem deed zich op onze clubavond zich voor;

Onze tegenstanders passen

Partner
Ik

Mijn hand:

Pas

1(

( 2-kaart

1(

2(

( -

2(

??/pas
( 5-kaart





( 6-kaart





Ik heb 11 punten

Tja na partners weet ik niet wat ik moet doen. Ik weet dat ze weinig punten heeft, anders had ze wel geopend. Ik pas op 2(. 

2( is gemaakt, maar volgens ons had er 2SA gespeeld moeten worden. Wij bieden reverse. Daarom vond ik haar 2(-bod lastig. (zij had 10 punt). 

Bij ons gaat het niet om wie gelijk heeft, maar meer hoe had het gemoeten. 


Antwoord
Zonder de handen erbij is het een beetje moeilijk te zeggen wat het beste contract was en hoe het bieden had moeten gaan. Heb je de spelverdeling nog?

We begrijpen de pas op 2( wel, hoewel dit een 4-2 lijkt te zijn. Je bent bang dat verder bieden je alleen maar hoger brengt en hoopt met de twee schoppentjes aftroevers te maken. Toch zouden wij, als de klaveren een beetje mooi zijn, waarschijnlijk kiezen voor 3(. Dat is, ongeacht de hand van partner, dan het eindcontract.

Bep & Anton    

Wel of niet beginnen met de dubbele snit?
	Gisteren had ik een probleem waar ik graag jullie commentaar op zou willen hebben.
Op tafel ligt: 
( 8 5 3.
In de hand: 
( A H 10 9 2
Ik speel een parentoernooi. En ik wil zoveel mogelijk slagen maken; oversteken in een bijkleur is geen enkel probleem.
 

Mijn gekozen aanpak: 

(A slaan; (rekening houdend met honneur sec links??) en daarna dubbel snijden.

De honneurs bleken (in vieren) voor de AH-combi te zitten, zodat ik vijf klaverenslagen had gewonnen als ik was begonnen met snijden. 25% kans ongeveer? Hoe beoordelen jullie mijn aanpak?

En stel dat er een honneur sec valt (links van de leider), wat dan te doen: slaan (de andere honneur zit daar ook?) of restricted choice toepassen en gaan snijden?
Van de 20 paren die dit afspeelden haalden er slechts 4 paren 5 klaverenslagen.


Antwoord
De beste aanpak is volgens mij meteen de dubbele snit nemen. Verliest deze slag, dan Aas of Heer slaan en eventueel - als de kleur 4-1 zit - nog een snit nemen.

Eerst slaan en - als er een honneur valt - daarna snijden (dat moet inderdaad, het is restricted choice) is minder goed. Het scheelt niet zoveel maar:
1) 5-0 voor (AH neem je mee als je meteen snijdt

2) Eerst slaan werkt bij honneur sec achter, meteen de dubbele snit werkt bij een kleine singleton achter.En, er zijn drie kleine kaarten en maar twee honneurs, dus de kans op een kleine singleton is groter.

Anton 

Het juiste tegenspel

	We zijn het met elkaar niet eens over het juiste tegenspel. Zouden we jullie mening hierover mogen ontvangen?
Onder passen van OW:

Noord

Zuid

1(

2(
3(

3SA

4(

pas

 

Oost komt uit met (9.

 

Dummy zuid gaat open:



Leider noord






Dummy zuid

( H 10 4

( B 4

( H 8 5 4

( A 4 3 2



Mijn westhand



( 8 6 5 2



( 7



( A B 10 7 3



( 10 9 7

 

In dummy Zuid wordt (4 gelegd. Wat zouden jullie doen met deze Westhand?


Antwoord
Wij leggen een kleintje.

(A leggen is alleen goed als partner een singleton heeft en wij hem een aftroever geven, en bovendien dat de ruiten van de leider ergens op weg kunnen. Zou kunnen, maar dat lijkt ons erg ver weg. (A leggen is fout als partner van een doubleton is gestart, dan heeft de leider opeens twee ruitenslagen.

NB: als uitkomen met een oneven kaart positief zou zijn, en met een even kaart negatief, zouden wij niet spelen. ‘Kleintje plaatje’ is een stuk eenvoudiger en volgens ons ook technisch beter. Wat je wel kunt spelen is dat, als partner uitkomt, je met een oneven kaart aansignaleert.

Wij zijn benieuwd hoe het spel zat.

Bep & Anton

Met grote dank aan Bep en Anton voor de toon en hoge kwaliteit van hun duidelijke antwoorden!
14

